WEB 2.0 na ČT24

Včerejší pořad , který moderoval Daniel Köppl z M&M, mne motivoval k napsání příspěvku obsahujícího můj „fundovaný“ pohled na WEB 1.0 – 2.0.

Terminus technicus nebo nálepka?

Pojem WEB 2.0 je přesně tou nálepkou, za kterou jej označil ve výše zmiňovaném pořadu. Myslím, že málokdo by s ním nesouhlasil. Tečka.

Co je tedy WEB 2.0?

Já WEB 2.0 vnímám jako označení pro situaci, kdy se internet stal komunikačním médiem nejen pro geeky. Tedy současným stavem, kdy každý běžný uživatel může světu něco sdělit. Prostě přechod z doby, kdy jsme pro tvorbu obsahu potřebovali znát HTML, či si museli najmout někoho, kdo nám web udělá.

Kdy začal WEB 2.0?

Jak trefně přirovnal k začátkům a koncům středověku, novověku apod. – prostě se nedá bouchnout do stolu, píchnout kružítkem do časové osy či namalovat X v kalendáři a říci: Weby, které dnes označujeme za 2.0 tu byly již před lety (blogovací systémy, seznamky, atd.). Použijeme-li termín WEB 2.0 nyní, označujeme web jako celek, tedy mluvíme o WEBu 2.0 v globálním (internetovém) měřítku jako o hlavním trendy hybateli virtuálního světa.

Pořad Média a svět na ČT24

Bohužel i Pavel se nechali zbytečně zatlačit zkušeným novinářem k diskuzi o „zneužívání“ práce zdarma. IMO měl moderátor již před pořadem na pojem WEB 2.0 určitý názor a rozhodl se, že ho před kamerou prodá, ať to stojí cokoliv. Provozovatelé tzv. WEBů 2.0 dávají uživatelům zábavu/informace, jestli z této skutečnosti profitují (ať již placeným přístupem nebo reklamou) je doufám v dnešním kapitalistickém světe za existence tržní ekonomiky absolutně v pořádku a doufám, že nebudeme v televizi propagovat názory o „zlých lidech“, kteří si dovolují vydělávat na něčem, na čem jiní nevydělávají.

Rýpnutí 2.0 na závěr:

Pravidelné periodikum, které část svého obsahu tvoří přejímáním (přetiskováním) tiskových zpráv je vlastně spolutvořeno uživateli, říkejme mu prosím , ať už v těch pojmech máme všichni jasno.

Příspěvek byl publikován v rubrice Internet a jeho autorem je Jan Vetyška. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.