Eurosport na Yahoo.com

Koncem minulého týdne jsem zažil menší šok, když jsem zadal do Firefoxu adresu svého oblíbeného webu (ve fotbalové sezóně navštěvuji několikrát týdně) a byl jsem přesměrován na adresu zbrusu novou – . Inu zajímavé spojení tradiční evropské značky s americkým internetovým gigantem. A jak to vypadá v praxi? Blbě, zle, nedobře:

Nastavení lokality

Nastavení lokality na první pohled potěší, člověk si řekne, že troška specifičtějšího obsahu, určena podle země původu sportovního fanouška, nemůže uškodit. Bohužel Eurosport ve spojení s Yahoo nabízí pouze 4 evropské země, UK, Rusko a Čínu (ano evropský sport pro Čínu, ale pro chudáka Čecháčka nic). Zvolil jsem tedy poslední možnost a byl jsem velmi zvědav.

Změna na první pohled: K dobrému?

Na první pohled lehký grafický redesign, odstranění kostnatého javascriptového menu, asi 50% úspora velikosti kódu. Působí pěkně a přehledně. Rychle jsem očima zapátral, jestli se nám najednou z nestal „soccer“, ale naštěstí tomu tak není. Americký fotbal nalezneme pod odkazem „NFL“, a tak to má být, neb jinde, než v NFL se přeci nehraje ;).

Pohled druhý: K horšímu!!!

Ať se na nový super cool počin Eurosport/Yahoo dívám zleva nebo zprava, nikde nemůžu najít spoustu informací, pro které jsem právě na starý web Eurosportu chodil. Omezím-li se nyní striktně na fotbal (kopanou, soccer), musím velmi naštván konstatovat, že je sice skvělé kolik informací mám k dispozici o 4.anglické lize, ale nemůžu pochopit, kam se proboha poděly fotbalové soutěže z Portugalska, Holandska, Belgie, Čech atd. atd.

Navíc dříve byla například statistická data z fotbalových lig prezentována úžasně přehledně, nyní sleduji pouze černobílý průměr. Například v tabulkách všech lig bývali barevně odlišeni adepti na Ligu mistrů, pohár UEFA či aktuální sestupující. Podívejte se na a hádejte, která je stará (v nenávratnu) a nová (úžasně vylepšená).

</a>

Fakta o spojení:

Eurosport vysílá ve dvaceti jazykových mutacích do 59 zemí, má více jak 240 miliónů diváků – prostě slušná sociální síť, jak se dneska říká. Starý web Eurosport.com navštěvovalo přibližně 20 miliónů návštěvníků za měsíc, což je taky solidní číslo. Zarážející je, že nový Eurosport je orientován primárně pouze na pár evropských zemí. Asi zodpovědní xEO předpokládají, že přes jiné weby z rodiny Yahoo přilákají na nový Eurosport více lidí, než o které přijdou svou profilací. Laurent Eric Le Lay, CEO Eurosportu, se vyjádřil ve smyslu budování široké reklamní sítě a regionální vicepresident Yahoo v Evropě Dominique Vidal přidal svou trošku do mlýna, že se jedná o spolupráci, o které mnozí sportovní fanoušci snili.

Takže sečteno a podtrženo: a mé sportovní sny jsou menšinové ;).

Příspěvek byl publikován v rubrice Sport a jeho autorem je Jan Vetyška. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.
  • josp

    Taktéž jsem novou formou Eurosportu, jako naprostý laik, velmi zklamaná. Sledují pravidelně snooker. V průběhu Šanghaj Masters se mi v tom novém zázraku vůbec nepodařilo najít nejen průběžné výsledkové tabulky, ale ani následné postavení jednotlivých hráčů ve světovém žebříčku. A to jsem si vzala anglickou verzi s ohledem na původ daného sportu. josp

  • Luděk

    Nová tvář webu Eurosportu ve spojení s Yahoo asi není pro menšiny ušitá, ale to mne netrápí tolik, jako komentátoři, kteří komentují tenisové zápasy v české verzi. Jmenovitě pan Martin Moravec! Jeho způsob komentování nemá s tím sportovním nic společného. Sem tam z něj sice vypadnou moudra o těžkém mládí hráče jako je např. James Blake, ale podává je způsobem jako by je sděloval dětem předškolního věku. Stejně tak popisuje dění na kurtu. Sladce, miloučce, snad až růžově… O J. Blakovi asi třikrát prohlásil jaký je to gentleman a jak je na něm vidět, že svoji omluvu za spáchané prasátko myslí vážně a upřímně, jak mu to věří. Ale když se pan Moravec pokouší o tvrdší, jadernější či chlapácký sportovní komentář, věřit se mu to nedá. Nevím, kdo tyto nové tváře vybírá, kde získávají zkušenosti nebo jak se vůbec k tomuto velice hodnotnému postu komentátora Eurosportu dostanou, jen poznávám, podobně jako v dobách kdy Nova komentovala hokejová Mistrovství světa, jak je jednoduché zkazit tak parádní zápasy, jaké se v Melbourne dají vidět. Nikoli poslouchat. Chtěl jsem se dostat na stránky české verze Eurosportu a napsat jim tam, ale není kam. Nenašel jsem jediný český kontakt. Kdyby někdo z vás, kdo sem zabloudí, věděl, kam se obrátit, budu rád, když mi odpovíte… Prima večer, Luděk

  • martina

    Připojuji se k Luďkovi, ty otřesné výkony komentátorů se netýkají pouze tenisu, ale teď sleduji AP ve fotbalu a to je něco otřesného. Raděj kdyby tam ten komentátor nebyl. Kontakt na českou redakci Eurosportu jsem, bohužel, taky nenašla. Hezký večer Martina

  • O.Gregora

    Velmi těžko se dá mluvit o přehlednosti.Komentátoři-raději bez.

  • Mirka

    Výkony komentátorů jsou v některých případech opravdu tristní. Dnes při biathlonu jsem si připadala jako na mistrovství SSSR a ne na světovém poháru. Jel velmi dobře Šlesingr, ale my jsme slyšeli o ruských závodnících, ani moc ne o vedoucím Sikorovi. Jediné opravdu výborné komentáře slyšíme od pana Štěpána Škorpila, především při krasobruslení s panem Pecharem. To zásadně přepínám na Eurosport. Když jsou v jiných sportech přenosy současně i na ČT, ve většině nechávám na ČT, protože tam bývají komentáře lepší, především věcnější a odbornější.