Roman Šebrle – no.1

Roman Šebrle byl jmenován nejlepším sportovcem světa. Tuto informaci jsem zachytil v den zveřejnění, tedy v pátek. Několikrát zaslechl přes víkend a párkrát přečetl dnes. Až teď mě napadlo, že bych se mohl oné volbě podívat pod pokličku.

Kritéria

Wall Street Journal sestavil seznam 79 sportovců, který předal 5-ti členné odborné porotě. Ta podle šesti kritérií měla sestavit žebříček nejlepších sportovců světa. Do hodnocených kritérií patří rychlost, vitalita, koordinace a flexibilita, síla a úspěch.

Žebříček TOP 10

Zajímavé je jistě sledovat v žebříčku TOP 10,jak si vedli individuální sportovci proti zástupcům kolektivních sportů. Asi je typicky americké, že v poměr je vyrovnaný 5:5. Stejně americké je, že v žebříčku máme asiata, černochy, hispánce, prostě všechny.

Jakýkoliv žebříček, který sestaví tak renomovaný magazín, jakým je WSJ, má nemalý celosvětový ohlas. Marketingový dopad na sportovce, kteří se v žebříčku objevili, bude určitě výrazný. Rovnoměrné zastoupení individuálních a kolektivních sportů, či vyvážené poměry sportovců jsou jasným vodítkem, že více než o objektivní soutěž jde opět o dobře promyšlený marketingový tah. Ovšem jak je možné, že tomuto žebříčku vévodí Čech a to ještě zástupce ne příliš populárního sportu, desetiboje?!

Že by upoutávka na blížící se, často diskutované, mnohými bojkotované olympijské hry?

Příspěvek byl publikován v rubrice Sport a jeho autorem je Jan Vetyška. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.